IF ÖKA
Idrottsföreningen Örnsköldsviks kommunanställda
Vårdruset, Hörnsjön
onsdag 3 september 2014 kl 18:30

I årets Vårdruset deltog 98 kommun- och bolagsanställda. Som vanligt ledde Gunilla Edman med hjälp av Ulla Berglund uppvärmningen. I år användes stavar vid uppvärmningen.

Stavar var också temat i de tipsfrågor som fanns att svara på. Frågorna med de rätta svaren i rött finner du här nedan. Bland alla svar lottades tio vinster ut.

Vinna kunde man göra även i genom att ta sig runt det 3,3 km långa spåret. Vid målgång fick alla en vattenflaska (skänkt av Miva, fylld med vanligt vatten) med ett nummer till ett lotteri. I lotteriet var vinsterna två presentkort à 500 kr på spa, två öka-ryggsäckar, två öka-buffar och två öka-handdukar.


Ulla och Gunilla

Eva Elfving fick en vattenflaska av Kerstin Eriksson

Flera deltagare gick med stavar (även hundar deltog)
Tipsfrågor

1. Vi har inte bara stavar för att använda vid skidåkning och promenad utan de förekommer även i ett annat sammanhang. Vilket?
1. I ögat 2. I örat 3. I grottor

2. Vid rullskidåkning behövs även stavar. Vilka stavar är att föredra då?
1. Bungypumpstavar 2. Walkingstavar 3. Längdåkningsstavar

3. När du går med stavar, vilken gångstil har du då?
1. Passgång 2. Diagonalgång 3. Skrittgång

4. Stavarna gör att du kan ta längre steg och på så sätt aktivera både lårens baksida och sätesmusklerna. Eftersom du konstant tar i med stavarna ger du kroppen en skjuts som hjälper till att öka farten, samtidigt som du avlastar knäna. Stavarna främjar även rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen. Hur stor del av kroppens muskler används vid BungyPump Walking?
1. 60 % 2. 75 % 3. 90 %

5. Under mitten av 90-talet började man att använda stavar i ett land. En stavfabrikant utvecklade konceptet med att träna med stavar. De ansåg att stavträning eller Nordic Walking var en lämplig form av motions- och friskvårdsaktivitet med stora sociala inslag. Vilket var landet?
1. Sverige 2. Finland 3. Tyskland

6. Vad är Keppijumppa?
1. En slags styrketräning med hjälp av en stav
2. En träningsform som går ut på att träna benen genom upphopp
3. En slags smidighetsträning där du använder gravitationskraften

Vinnare på tipsfrågorna, 10 st (mössa + vantar)
Ann-Louise Söderström, Christina Andersson, Eva Berglund, Joakim Jönsson, Johanna Matinell, Lisbeth Grangård, Lisbeth Öberg, Mia Porshage, Stina Törmä, Vivianne Svedberg
IF ÖKA, Örnsköldsviks kommun, 891 88 Örnsköldsvik
e-post:ifoka@ifoka.nu