IF ÖKA
Idrottsföreningen Örnsköldsviks kommunanställda
Vårdruset, Hörnsjön
Måndag den 27 augusti 2018 kl 18:30

Vårdruset detta år lockade 91 motionärer som togs sig runt det drygt 3 km långa elljusspåret runt Hörnsjön. Uppvärmningen innan starten leddes som vanligt av Gunilla Edman.

Årets tema var nollan/cirkeln/o:et vilket framgick förutom de sex tipsfrågorna Gunilla knåpat ihop, även av låtarna i uppvärmningen, bland annat "Långa bollar ..." och "Som en gummiboll ...".


Maria Nylander delade ut numrerade vattenflaskor vid målet. Flasknumren var en lott i utlottningen av 10 priser.


Titti Gaussla och Ulla Nilsson, glada deltagare


Anders Lundström och Erika Bohman, raska löpare

Topp-priserna, presentkort på Intersport vanns av Linda Lidström Jonsson och Ulla-Britt Holmgren
Tre vinnare drogs bland de som svarat på tipsfrågorna. Följande vann varsin ökatygkasse med handduk: Anna Selling, Lena Ögren och Marlene Tillqvist.

Facit till tipsrundan

Fråga 1
Den ursprungliga fotbollen var tillverkad av urinblåsan från en gris och var därför oregelbunden, något som levt kvar i rugbyboll. Idag är fotbollen luftfylld och sfärisk. En matchfotboll ska enligt Fifas regler ha en omkrets på 68 till 70 cm Men hur mycket får den väga?

1. mellan 360 – 400 gram
2. mellan 410 – 450 gram
3. mellan 460 – 500 gram

Fråga 2
Det förekommer rekord inom många idrotter mm. Det finns även världsrekord inom bollhastighet – där används golfklubba och golfboll. Innehavaren av världsrekordet heter Maurice Allen och är amerikan. Vad är det nya rekordet?

1. 339 km/h
2. 298 km/h
3. 267 km/h

Fråga 3
Som vi alla vet är köttbullen rund och tillagas av malet kött med tillsatser av ägg, mjölk, kryddor mm. Bullarna steks i matfett och äts med glädje. Den första kända användningen av ordet köttbulle är från 1755 i Cajsa Wargs kokbok. Men när infaller köttbullens dag?

1. 23 december
2. 23 augusti
3. 23 juni

Fråga 4
År 2000 gavs det ut en 1 krona - millennium mynt som designades av Bo Thorén. Frånsidan på kronan ser ut som bilden men hur ser det ut på åtsidan?

1. Ett porträtt av kung Carl XVI Gustaf
2. Ett porträtt av drottning Silvia
3. Ett porträtt av Gustav V Adolf

Fråga 5
Ett bowlingklot kan ha ett balanshål samt hål för fingrarna. Hur många hål har ett bowlingklot för fingrarna?

1. 5 stycken
2. 4 stycken
3. 3 stycken

Fråga 6
I Japan är fugu en delikatess som endast får beredas av examinerade kockar. Fisken innehåller ett gift i sitt skinn och inre organ som hos människan hämmar muskler och nerver och leder till andningsförlamning med trolig dödlig utgång. Vad heter fisken med ett annat namn?

1. Ballongfisk
2. Blåsfisk
3. Uer

IF ÖKA, Örnsköldsviks kommun, 891 88 Örnsköldsvik
e-post:ifoka@ifoka.nu