IF ÖKA
Idrottsföreningen Örnsköldsviks kommunanställda
pulslogo3 Julslingan
Torsdag 6 december 2018
Alneskolan kl 18:00

I säsongens tredje ökapulsen-arrangemang deltog 73 öka-medlemmar. Start och mål var vid Alneskolan. Sedan gick man en tipsslinga runt Bonäset på ca 3,7 km. Det var 6 grader kallt och en stjärnklar himmel.

Ingen hade alla tio rätt på tipsfrågorna som handlade om julen.
Tre personer hade nio rätt. Facit finns längre ner på sidan.

Vid målgången bjöds på glögg och pepparkakor.

Bland alla deltagare lottades 37 julklappar ut.

FACIT till Julfrågor

1. När vi önskar varandra ”God jul” är det en obruten tradition ända från hednisk tid i Sverige. Seden finns i många länder. I Israel säger man ”Mo'adim Lesimkha”, i Finland ”Hyvää Joulua” och i Spanien ”Feliz Navidad”. I vilket land säger man ”Joyeux Noël”?

1. Italien X. Polen 2. Frankrike


2. Julskinkan blev inte vanlig på julbordet förrän under 1900-talet eftersom den inte ansågs komma från en fin del av grisen. I stället serverades en annan del, vilken?

1. Grisfötter X. Grishuvud 2. Grislår


3. Julgranen är en tradition som tog sin början i Sverige på 1500-talet. Men den klädda, ljusprydda inomhusgranen infördes i de svenska hemmen först på 1800-talet. Från vilket land härstammar traditionen?

1. Finland X. Tyskland 2. England


4.Fram till år 2000 firade vi Menlösa barns dag den 28 december. Då byttes menlösa ut till värnlösa eftersom ordet fått en negativ innebörd. Vad betyder menlös på äldre svenska?

1. Harmlös X. Oskyldig 2. Fattig


5. Att skicka julkort blev populärt i Sverige i slutet av 1800-talet. En svensk konstnär har fått särskilt stor betydelse för motiven på våra julkort, och även bilden av tomten. Vad heter konstnären?

1. John Bauer X. Jenny Nyström 2. Elsa Beskow


6. Natten mellan den 24 och 25 december firas med en mässa i Peterskyrkan från Rom som leds av påven och direktsänds i SVT. Vad heter den nuvarande påven?

1. Franciskus X. Johannes Paulus II 2. Paulus VI


7. Att äta lutfisk är en lång svensk tradition. Den äldsta noteringen är från Linköping och biskop Hans Brask (1464-1538) som sägs ha festat på lutfisk med mandel, russin och ärtor. Vad heter fisken man använder?

1. Långa X. Torsk 2. Vitling


8. Receptet på julmust är hemligt och tillverkas av företaget Roberts AB i Örebro sedan 1910. Totalt dricker vi ungefär 45 miljoner liter julmust och påskmust varje år. Hur många liter av totalen utgör julmust?

1. 5 miljoner liter X. 20 miljoner liter 2. 35 miljoner liter


9. Julbocken har använts som symbol i juletid under lång tid i Sverige. Mest känd är nog Gävlebocken som sätts upp på Stortorget varje år. Hur många gånger har den brunnit sedan starten 1966?

1. 45 X. 29 2. 36


10. Den svenska jultomten infördes på 1800-talet och är en blandning av amerikanska Santa Claus, den europeiska Sankt Nikolaus och gårdstomten i svensk folktro. Tomtens hemort sägs idag ligga i Finland dit turister vallfärdar. Vad heter staden?

1. Rovaniemi X. Björneborg 2. Tammerfors


IF ÖKA, Örnsköldsviks kommun, 891 88 Örnsköldsvik
e-post:ifoka@ifoka.nu